TP 801-1 Běžné stavební konstrukce


63 – Podlahové konstrukce

Mazaniny a potěry

Obsahem standardu pro mazaniny a potěry je všeobecně:

Povolená výšková nerovnost povrchů u potěrů a mazanin hlazených ocelovým hladítkem anebo u potěrů prováděných samonivelačním litím (soubor cen 632 45) je ± 1 mm/ 2 m, u potěrů a mazanin hlazených dřevěným hladítkem a u dlažeb je ± 2 mm/2 m.

Podpodlažní vrstva z bednících desek VELOX

Podpodlažní vrstvou z bednících desek VELOX se rozumí osazení bednících desek se zalitím povrchu maltou cementovou ukládaných do písku nebo cementové malty. Obsahem standardu je i vyrovnání povrchu v toleranci ±2mm/2m a zhotovení pískového nebo cementového lože. Popis standardu musí vymezit druh podkladu a tloušťku desek.

Mazanina z betonu

Mazaninou se rozumí plošná konstrukce krycí, podlahová nebo podkladní nebo vyrovnávací (např. pod prefa desky základů) nebo oddělující (např. pod vodorovnou izolaci) nebo ochranná (např. na urovnané dno výkopu pod výztuž základů) nebo plovoucí pod potěry, pod vlýsky do asfaltu, pod podlahy, popř. pro podlévání provizorně podklínovaných patek usazených strojů a technologických zařízení o tl. přes 50 do 240 mm, umístěná na jiné konstrukci i na zpevněném násypu nebo na podloží (terénu), uvnitř i vně jako součást objektu. Obsahem standardu je i osazení a odstranění výškových latí, vyklopení betonové směsy z dopravního prostředku, ukládání betonové směsi čerpadlem, rozhrnutí betonová směsi do plochy a její strojní nebo ruční hutnění, vyrovnání povrchu mazaniny stržením latí nebo hlazení dřevěným hladítkem a vytvoření dilatačních spár v mazanině (bez jejich zaplnění). Popis standardu musí vymezit druh betonu (např. beton prostý, perlitový, škvárový, pilinový apod.), třídu betonu, druh a množství přísad a posypů (např. korund, ocelová vlákna, litinová drť apod.), tloušťku mazaniny.

Bednění a odbednění rýh a otvorů v podlahách

Bedněním a odbedněním rýh a otvorů v podlahách se rozumí zřízení a odstranění bednění rýh a otvorů v podlahách. Obsahem standardu je i dodávka a výběr prken a pomocného materiálu, orýsování, potřebné řezy, osazení, potřebné rozepření a zajištění postranic proti vychýlení, odbednění a uložení bednícího materiálu v pracovním prostoru.

Výztuž mazanin a potěrů

Výztuží mazanin se rozumí vyztužení mazanin z betonů z kameniva a z lehkých betonů vložením betonářské oceli nebo svařovaných sítí. Obsahem standardu je i rovnání, ohýbání, stříhání a svázání prutů příslušného profilu a délky, stříhání a ohýbání sítí, ohýbání třmínků a spon, čtení plánů, rozměření a vyznačení polohy výztuže a sítě, uložení výztuže a sítě a její zajištění, zajištění krycí vrstvy podložkami. Popis standardu musí vymezit druh a průměr prutů a druh, povrchovou úpravu, průměr drátu a velkost ok sítě.

Násyp

Násypem se rozumí vrstva sypké hmoty z kameniva, škváry, škváry a mletého vápna, strusky, štěrkopísků, písku slévárenského, písku prosátého, recyklovaného materiálu, popílku, keramzitu, perlitu apod. s předepsanou únosností (s udusáním a urovnáním povrchu) v jakékoli projektované tloušťce, vodorovná nebo do spádu, uložená na stavební konstrukci, popř. na zásypu z jiných hmot (sborník 800-1 Zemní práce), obvykle pod mazaniny, dlažby, izolace apod. Obsahem standardu je i osazení výškových latí do roviny nebo spádu, rozprostření násypového materiálu, stažení latí do vodítek, vyjmutí latí a zásyp rýh po latích.
Popis standardu musí vymezit druh materiálu násypu a jeho tloušťku.

Podklad z obalovaného kameniva

Podkladem z obalovaného kameniva se rozumí rozprostření obalovaného kameniva pro podklady i pro kryty v halách, skladištích, průjezdech apod., ale i pod izolaci jako podkladní potěry, ručně nebo strojně. Obsahem standardu je i rozprostření a zhutnění směsi. Popis standardu musí vymezit tloušťku podkladu.

Dlažba vnitřní nebo vnější vodorovná nebo ve spádu do 15° z cihel pálených plných bez spárování, se zalitím spár na celou výšku

Dlažbou z cihel se rozumí dlažba vnitřní nebo vnější vodorovná nebo ve spádu do 15° od vodorovné roviny z cihel plných, pálených, kladená do MVC nebo do písku naplocho nebo nastojato. Obsahem standardu je i rozprostření lože, vyrovnání nerovností lože, vybrání a uložení cihel, poklepání, vyplnění spár cementovou maltou, sekání cihel a provedení rigolu v dlažbě. Popis standardu musí vymezit druh,a rozměry a způsob kladení cihel a materiál, do kterého se bude dlažba ukládat.

Krycí vrstva z pryžových desek

Krycí vrstvou z pryžových desek se rozumí provedení vodoinstalačních asfaltových povlaků z pružných pryžových desek tl. 15 mm pro stavební účely. Obsahem standardu je očištění lože – nahřívání pryžových desek a lože – uložení pryžových desek, dotlačení k loži a práce pomocníka.

Dlažba vnitřní nebo vnější vodorovná nebo ve spádu do 15° z cihel šamotových bez spárování, se zalitím spár na celou výšku

Dlažbou z cihel se rozumí dlažba vnitřní nebo vnější vodorovná nebo ve spádu do 15° od vodorovné roviny z cihel šamotových, kladená do MVC nebo do písku naplocho nebo nastojato. Obsahem standardu je i rozprostření lože, vyrovnání nerovností lože, vybrání a uložení cihel, poklepání, vyplnění spár cementovou maltou, sekání cihel a provedení rigolu v dlažbě. Popis standardu musí vymezit způsob kladení cihel a materiál, do kterého se bude dlažba ukládat.

Potěr cementový

Potěrem (z cementové malty) se rozumí zhotovení monolitické plošné podlahové konstrukce nášlapné (pochůzné), popř. podkladní (pod tenkovrstvé podlahoviny apod.) o tl. do 50 mm. Obsahem standardu je i osazení výškových latí včetně jejich opětného vyjmutí a očištění, rozprostření a udusaní malty, stažení latí do vodítek a vyrovnání, uhlazení dřevěným nebo ocelovým hladítkem, popřípadě poprášení cementem a uhlazení ocelovým hladítkem do černa (u samonivelačních potěrů odvzdušnění) a prořezání dilatačních spár. Pro vodotěsný potěr nátěr ALKIZ. Popis standardu musí vymezit tloušťku, druh (SMS, pískocementový, anhydritový, popílkocementový, perlitocementový, barytový apod.) , složení, druh přísad (vsyp) a povrchovou úpravu potěru.

Vložka z rabicového pletiva do cementového potěru nebo do mazaniny

Vložkou z rabicového pletiva se rozumí vyztužení mazaniny pomocí vloženého pletiva. Obsahem standardu je dodávka sítě, rozvázání svazku sítí, přesun, čtení plánu, rozměření a vyznačení sítě v konstrukci, uložení sítě a její zajištění včetně přizpůsobení již uložené výztuže, zajištění krycí vrstvy podložkami. Popis standardu musí vymezit druh povrchové úpravy sítě a její rozměry.

Dilatační spára z profilu DILEX-EP v potěru

Dilatační spárou z profilu DILEX-EP se rozumí osazení dilatačního profilu do plovoucích nebo spojovacích potěrů. Boční strany z tvrdého PVC spojené spodní a vrchní dilatační zónou ze šedé plastické hmoty (prodejce Schlüter Systems). Obsahem standardu je dodávka, osazení a zajištění dilatačního profilu.

Potěr asfaltový

Potěrem asfaltovým se rozumí potěr asfaltový z drobného kameniva (pískového) na mazaninách nebo betonových podkladech monolitických i prefabrikátovaných, podkladní nebo vyrovnávací (ne krycí) pod izolaci. Obsahem standardu je ruční rozprostření směsi a nahřívání kovového nářadí. Popis standardu musí vymezit tloušťku asfaltového potěru po uhlazení a jeho složení.

Litý asfalt

Litým asfaltem se rozumí litý asfalt z kameniva těženého nebo drceného pro vytvoření krytu (nášlapné nebo pojízdné vrstvy) anebo vrstvy podkladní nebo vyrovnávací v halách, skladištích, průjezdech, na chodníčku kolem budovy, před ní apod., popřípadě ochrana povrchu balkonů, plochých střech, teras apod. Obsahem standardu je i rozprostření směsi, drsnění povrchu, osazení a odstranění lišt na ukončení pokládky a natření styčných ploch horkým asfaltem. Popis standardu musí vymezit tloušťku asfaltového litého asfaltu a jeho složení.

Dlažba z dlaždic betonových, granitoidních a pálených (stájových)

Dlažbou z dlaždic betonových, granitoidních a pálených se rozumí dlažba vnitřní nebo vnější při objektu, vodorovná nebo ve spádu do 15° od vodorovné roviny. Obsahem standardu je i sekání dlaždic, rozprostření lože a zalití spár na celou výšku cementovou maltou pro spárování. Popis standardu musí vymezit druh, tloušťku a rozměry dlaždic.

Kladení dlaždic na terče plastové nebo podložky pryžové

Obsahem standardu je rozměření, rozmístění terčů nebo podložek, vyrovnání pomocí podložek do příslušného spádu a montáž dlaždic.

Dlažba z dřevěných špalíků

Dlažbou z dřevěných špalíků se rozumí dlažba z dřevěných impregnovaných špalíků z řeziva jehličnatého, bukového nebo dubového, kladených do pískového lože nebo asfaltu, buď se zalitím spár asfaltem, vysypání křemenným pískem nebo těsně na sraz s přilepením. Obsahem standardu je i rozprostření a vyrovnání lože. Popis standardu musí vymezit druh, tloušťku, povrchovou úpravu a rozměry dřevěných špalíků.

Soklíky 100 mm vysoké z malty cementové pro omítky s požlábkem

Soklíkem výšky 100 mm se rozumí soklík nad mazaninou, potěrem nebo dlažbou, zhotovený na stěně a hlazený dřevěným hladítkem, ocelovým hladítkem, ocelovým hladítkem pálený do černa nebo tažený s jednoduchým profilem. Obsahem standardu je navlhčení podkladu, nanesení malty, uhlazení dřevěným hladítkem nebo ocelovým hladítkem nebo poprášení cementem a hlazení ocelovým hladítkem dočerna popřípadě tažení jednoduchou šablonou. Popis standardu musí vymezit druh soklíku (hlazené dřevěným hladítkem, hlazené ocelovým hladítkem, pálené do černa, tažené).

Zaplnění dilatačních spár mazaniny

Zaplněním dilatačních spár mazaniny se rozumí zasypání spár pískem a 50% zalití asfaltem. Obsahem standardu je vyčištění spár, roztopení asfaltu, vysypání z 50 % pískem, zalití spár z 50% asfaltem, vodorovný přesun do 10 m. Popis standardu musí vymezit šířku spáry.

© RTS, a. s. | Lazaretní | 615 00